Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny razowy na drożdżach
mąka na podsypanie blatu - ok. ½ szk.
Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obie mąki przekładam do dużej miski, dodaję gotowy rozczyn, ciepłą wodę i sól. Wyrabiam ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie wyjmuję ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
Formuję chleb i przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykrywam lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wstawiam do nagrzanego do 230*C piekarnika i piekę 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 200*C i piekę jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Studzę na kratce kuchennej.