Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa baba ślimakowa
Dodać rozkruszone drożdże i diwe łyżki cukru i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Margarynę stopić.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru, cukier waniliowy i żółtka oraz sól.
Wyrobić ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na około 30 minut aby wyrosło.
W międzyczasie wszystkie składniki wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat, jeszcze kilka razy wyrobić.
Blat podsypać mąką i rozwałkować prostokąt.
Na placek wyłożyć masę serową, rozsmarować i zwinąć roladę.
Roladę włożyć koliście do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia od brzegów tortownicy do środka.
Na górze lekko naciąć w poprzek.
Ciasto posmarować rozmąconym białkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut.