Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana rolada rybna w galarecie
Karpia oddzielić os kości i skóry, wybrać mięso w miejscach gdzie nie ma ości, dodać do fileta z dorsza (powinno wyjść ok 70 dag mięsa).
Pozostałe części ryby wrzucić do garnka razem z obraną włoszczyzną, dodać ziele, listek laurowy i ugotować wywar. Posolić pod koniec gotowania.
Bułkę namoczyć w mleku, cebulkę pokroić w kosteczkę, poddusić na oliwie. Mięso z ryby , bułkę i cebulkę zmielić, dodać jajko, sól, pieprz, kaszę mannę (surową), dokładnie zamieszać.
Pieczarki podsmażyć na oliwie, przyprawić solą, pieprzem, zmielić razem z 3 ugotowanymi marchewkami.
2 grube warstwę gazy o wymiarach ok 15x15 ułożyć na blacie, na nie ułożyć warstwę mięsa z ryby, na środek pasek farszu grzybowego, z pomocą gazy zwinąć ciasno w roladę, związać końce nitką, gotować na parze ok 30-40 minut.