Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rolada z cielęciny z farszem chlebowym

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina bez kości
1 kg
oliwa
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
sok z pomarańczy
1/2 szkl
cebula
1 szt
otarta skórka pomarańczowa
1 łyżka
smalec
1 łyżka
boczek
10 dag
wino białe wytrawne
3 łyżki
jajko
1 szt
śliwki suszone
1/2 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
bazylia
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
tymianek
1/4 łyżeczki
mięta
1/4 łyżeczki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
angielskie ziele
chleb razowy
1/2 tarty

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z cielęciny z farszem chlebowym

Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż tak aby powstał płat mięsa. Zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Suszone śliwki zalać winem. Posiekaną cebulę i boczek podsmażyć na rozgrzanym smalcu, wsypać chleb, bułkę tartą, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, pokrojone śliwki, zioła, przyprawy, jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Na przygotowane mięso wyłożyć farsz, zwinąć w roladę, obwiązać bawełniana nitką, włożyć do brytfanny.Oliwę wymieszać z angielskim zielem, posmarować mięso, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni, około 50-60 minut, polewając od czasu do czasu, sokiem z pomarańczy i powstałym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.10.2012 11:57
super pomysł
ankaryba 04.06.2012 09:04
brzmi ciekawie :-)
pipi765 18.01.2012 15:09
przepis może być super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak