Przepis i sposób przygotowania na: kopytka 3-smakowe razowe
Ziemniaki schłodzone obrałam ze skórki, rozgniotłam widelcem, preferuje niedokładnie. Dodałam jajko i część mąki, sól i pieprz, a następnie wyrobiłam ciasto, takie że kleiło się do rąk. Podzieliłam na 3 części, do jednej dodałam zioła prowansalskie, do drugiej rozgnieciony czosnek i majeranek, a do trzeciej curry. Na tacy wysypałam część pozostałej mąki, uformowałam z ciasta wałki, obtoczone w mące, spłaszczyłam i cięłam nożem po przekątnej na kluski kształtu rombów.
Im więcej mąki tym kluski są twardsze, osobiście lubię miękki, ale to kwestia gustu.
Tak przygotowane kluski wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody i gotowałam, aż wypłynęły na powierzchnię.
Są naprawdę smaczne, polecam!