Sposób przygotowania

drożdże utrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić na ok. 10 minut aż zaczną pracować. Mąkę wymieszać z solą. Do drożdży dodać wodę i olej, dosypać mąkę. Wygniatać aż powstanie gładka, zwarta kula ciasta - można mikserem z hakiem, ja robię ręcznie.
Ciasto umieścić w misce, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, np. na noc.
Po tym czasie ciasto wyjąć, zagnieść i podzielić na około 10 bułek, położyć na blaszce do pieczenia, posmarować jajkiem i obsypać ulubionymi dodatkami - zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Piec ok. 20 minut.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    jakie puszyste!
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Uwielbiam domowe pieczywo.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !