Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki nadziewane ryżem i grzybami

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż
20 dag
kostki rosołowe
2 szt
grzyby suszone
5-6 dag
cebula
2 szt
smalec
2 łyżki
boczek wędzony
15 dag
mąka
1 łyżka
śmietana
3 łyżki
wywar z grzybow
1,5 szkl
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
kapusta biała
1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki nadziewane ryżem i grzybami

Kapustę obgotować, oddzielić liście, grube nerwy zmiażdżyć tłuczkiem. Ryż ugotować na pół miękko w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych. Grzyby zamoczyć na 1 godzinę, ugotować, wyjąć z wywaru i drobno pokroić. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażyć na smalcu, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Do ugotowanego ryżu dodać boczek z cebulą, posiekane grzyby, przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać porcję ryżu i zwijać gołąbki. Ułożyć ciasno w rondlu, zalać wywarem z grzybów, dodać odrobinę soli i dusić pod przykryciem około 20 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić do smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 08.06.2013 21:41
Jak dla mnie bomba.
Motorek 03.07.2012 17:17
pycha
zuzanna_z 25.06.2012 11:54
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak