Ugotować bób w litrze posolonej wody(12min.), odcedzić. Bułkę namoczyć w wodzie i odsączyć. Wymieszać mięso z posiekaną 1 cebulą, jajkiem i bułką, dodać sól, pieprz i paprykę. Uformować jednakowe kulki. Podgrzać 2 szklanki wywaru i do wrzącego wrzucić kulki mięsne, gotować 6 minut na małym gazie. Wyjąć, a do wywaru dolać 2 szklanki wody. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony boczek i zrobić skwarki, dodać drugą, posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Gdy prawie się rozgotują, posypać mąką, wymieszać, podgrzewać 5 minut, dolać wywar z gotowania bobu i kulek, wymieszać i dusić 5 min. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, dodać koncentrat i podgrzać. Do sosu dodać bób i kulki, zagrzać. Podawać posypane natką.