Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

gęś duszona z kaszą i zielonym groszkiem

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś
1/2 szt
smalec
100 g
cebula
150 g
ząbki czosnku
4 szt
włoszczyzna
150 g
groszek konserwowy
500 g
natka pietruszki
do smaku
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
papryka
do smaku
kasza jęczmienna
500 perłowa

Przepis i sposób przygotowania na: gęś duszona z kaszą i zielonym groszkiem

Gęś podzielić na 5 części, posolić i popieprzyć, odstawić na kilka godzin. Kaszę wypłukać pare razy, w garnku zakryć wodą, zagotować i odcedzić. Zalać posolonym wrzątkiem i ugotować na sypko. Do brytfanny włożyć tłuszcz i posiekaną cebulę, dodać kawałki gęsi i opiec w piekarniku. Przełożyć do rondla. Na tłuszczu po pieczeniu poddusić z dodatkiem wody pokrojone warzywa i roztarty czosnek. Dołożyć kawałki mięsa, dolać trochę wody i dusić prawie do miękkości. Wyjąć mięso, a do brytfanny wsypać kaszę i groszek, wymieszać i przyprawić, ułożyć na tym kawałki gęsi, posypać natką i dopiec. Podawać na postumencie kaszy z groszkiem, obłożone warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.04.2012 20:07
Smaczny obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak