Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ziemniaczane
2. Do zimnych ziemniaczków wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną (może się zdarzyć, że potrzeba będzie więcej mąki pszennej lub odrobinę mniej - zależy od ziemniaków, ciasto ma być podobne do tego na kopytka, tylko nieco bardziej klejące).
3. Ugniatamy ciasto :) Gdy ciasto będzie ugniecione, dodajemy odrobinę przyprawy do ziemniaków Prymat - tak do smaku. I jeszcze raz zagniatamy.
4. Bierzemy trochę ciasta do ręki i robimy kuleczki wielkości małego orzeszka włoskiego, następnie panierujemy je w bułce tartej. Jeśli ciasto klei nam się do rąk, myjemy ręce w zimnej wodzie i wycieramy. Nie powinno już wtedy się tak kleić.
5. Kuleczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki), nie wrzucamy za dużo, gdyż po chwili wypływają na wierzch, muszą mieć więc miejsce w garnuszku :)
SMACZNEGO :)