Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka duszona
łopatka wieprzowa b/k - 1kg,
cebula - 2,
czosnek - 2 ząbki,
oliwa - łyżka,
olej do smażenia,
kostka rosołowa - dałam 2: wołową i warzywną,
sól,
liść laurowy - 2,
ziele angielskie - 3 ziarenka,
pieprz ziołowy Prymat,
pieprz czarny mielony,
papryka słodka mielona,
czosnek granulowany,
mąka pszenna - 2 czubate łyżki,
śmietana 18% ukwaszona - 100ml (lub więcej jeżeli lubimy),
świeży koper - kilka gałązek.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości 1cm. Każdy plaster posypać solą, pieprzem ziołowym, papryką oraz czosnkiem granulowanym z obu stron. Skropić oliwą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Czosnek i cebulę obrać i umyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć mięso z obu stron do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do rondla, dodać 2 kostki rosołowe, ziele angielskie, trochę pieprzu oraz słodkiej papryki, odrobinę soli. Zalać zimną wodą do powierzchni mięsa. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać do mięsa. Zagotować i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa przez ok 1-1,5 godziny. Na 30 minut przed zakończeniem duszenia dodać listki laurowe. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Rondelek zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając. Zagotować. Następnie dodać śmietanę, do której wcześniej dolać kilka łyżek gotującego się sosu - tzw. hartowanie. Zagotować i dodać posiekany koperek. W razie potrzeby doprawić do smaku. Mięso podawać surówką i z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą.