Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.Pokrojonego kurczaka należy podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Por oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Pokrojony por ( białe części) zalać wrzątkiem i odstawić, żeby warzywo zmiękło. Następnie por odcedzić. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i drobno pokroić. W naczyniu żaroodpornym poukładać pierś z kurczaka, por, oraz cebulę. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka roztrzepać i dodać do piany z białek. Do piany dodać również rozdrobniony łyżką twaróg i doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Do sosu dodać umytą i pokrojoną natkę pietruszki. Sos bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ułożone mięso oraz warzywa w naczyniu żaroodpornym zalać zrobionym sosem i całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25- 30 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !