Przepis i sposób przygotowania na: Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu
jabłka - 3 duże,
cebula - 2 małe,
konfitura żurawinowa - 2 czubate łyżki,
wino czerwone - 1-2 łyżki,
czosnek - 2-3 ząbki,
sól,
pieprz,
majeranek suszony - dałam 3 łyżki,
cukier lub miód - do smaku,
tłuszcz do smażenia - dałam łyżkę smalcu z kaczki.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłko i chwilę podsmażyć, aż lekko zmięknie. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki gorącej wody, sól i pieprz. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Gotować bez przykrycia przez 10 minut. Dodać wino i konfiturę żurawinową. Gotować przez kolejne ok 10-15 minut, aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać majeranek i przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z piersią kaczki lub gęsi.