Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z mięsem wołowym
Paprykę czerwoną umyć, przekroić na pół, żeby wyciąć gniazdo nasionek i pokroić na drobną kostkę. Cebulę obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju poddusić paprykę do miękkości. Cebulę podsmażyć na złotawy kolor na rozgrzanym oleju. Na oleju podsmażyć również mięso mielone. Do mięsa mielonego dodać podsmażoną cebulę oraz podduszoną paprykę. Całość doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz oregano i dobrze wymieszać. Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie do miękkości, a później odcedzić. Odcedzony ryż wymieszać z jogurtem naturalnym. Na talerzu ułożyć ryż, a na niego mięso z warzywami. Liście bazylii umyć, a później ozdobić nimi danie.