Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki
Pierniczki to najchętniej przygotowywane ciasteczka w okresie bożonarodzeniowym. To właśnie w tym zimowym czasie, roznoszący się po domu zapach cynamonu i mandarynek idealnie wpisuje się w obraz idealnych świąt. Koniecznie sięgnijcie po przepis na pierniczki świąteczne twarde, które posmakują wszystkim. Zaraz po upieczeniu przełóżcie je do dużego słoja i szczelnie zamknijcie. Dzięki temu nabiorą pożądanej wilgotności, która sprawi że twardość pierniczków będzie idealna.
Po upieczeniu pierniczki warto:
- zamknąć w szczelnym słoju
- pozostawić w zamkniętym pudełku przez jakiś czas
- udekorować lukrem
Pierniczki świąteczne twarde są proste w przygotowaniu i nawet najmłodsi domownicy nie będą mieli z nimi problemu. Największą frajdę sprawia dekorowanie pierniczków lukrem, który dzięki barwnikom spożywczym możecie przygotować w różnych kolorach.
Kroki postępowania
Masło włóż do rondelka i ustaw na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodaj miód. Nadal podgrzewaj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W żadnym wypadku nie możesz dopuścić do zagotowania. Rondelek odstaw do przestygnięcia.
Do miski przesiej mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier puder, roztrzepane jajko i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość dokładnie miksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta zrób dłońmi kulę, włóż do miski obsypanej mąką. Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkuj partiami do grubości 3 mm delikatnie podsypując stolnicę mąką.
Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 7-10 minut.
Przygotuj także domowy lukier do pierniczków.
Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub najprościej ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody lub soku z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.
Jak zabarwić domowy lukier?
Chcąc w naturalny sposób zabarwić lukier możesz dodać kilka kropli soku z buraczków, malin lub aronii, a otrzymasz lukier w kolorze różowym. Sok ze szpinaku zabarwi na zielono, a szczypta kurkumy na żółto.
Jeśli na dłużej przerywasz dekorowanie pierniczków, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.
Do dekorowania możesz wykorzystać patyczek do szaszłyków, rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.