Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z warzywami
# 1 cukinia nieduża
# 1 cebula
# 2 ząbki czosnku
# 3-4 pomidory
# 1 łyżka przecieru pomidorowego
# 2 szklanki bulionu
# 1 szklanka soku pomidorowego
# 3 łyżki oliwy
# sól
# pieprz
# 1 łyzeczka tymianku
# makaron wstążki lub gniazdka op. 250g
# natka pietruszki
Wykonanie:
marchewki i cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę. pomidory sparzyć , zdjąć skorkę , pokroić w kostkę. Cebule obrać pokroić drobniutko, to samo zrobić z czosnkiem. Rozgrzać w rondlu olej i zeszklić najpierw cebulę po chwili wrzucić czosnek następnie wrzucić warzywai i smażyc parę minut ciągle mieszając. Potem wlać bulion zmieszany z przecierem i sok pomidorowy . Posolić do smaku i dusić do miękkosci. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente . Natkę opłukać . sos doprawić pieprzem i tymiankiem , dodać natkę. Na gorący makaron nałożyć sos warzywny , przybrać pietruszką i gotowe.