Przepis i sposób przygotowania na: Penne z porami i mięsem wieprzowym w śmietanowo - grzybowym sosie
1. Namocz suszone grzyby.
2. Ugotuj makaron.
W trakcie gotowania makaronu przygotuj sos.
3. Podsmaż pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową.
4. Namoczone grzyby pokrój w paseczki.
5. Por, pokrojony w krążki lub piórka, zblanszuj ( obgotuj około 2-3 minut).
6. Do smażącego się mięsa wrzuć w/w składniki, dopraw sola i pieprzem. Na końcu zalej wszystko śmietanką 18 % ( najlepsza będzie do sosów, ponieważ nigdy się nie zważy).
7. Odcedź makaron i połącz go z sosem; posyp dużą ilością natki pietruszki.
To danie zawsze podaję bezpośrednio na patelni, tak aby każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią ilość. Szkoda mi tylko tych, którzy marzą o dokładce, bo często zostaje im tylko umoczyć palce w resztce sosu :)
Smacznego!