Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Łazanki z makiem

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa
mak
25 dag
cytryna
1/2
cukier wanilinowy
1 opakowanie
rodzynki
1 garść
cukier
2 łyżki
Ciasto:
mąka
40 dag
jajko
2
woda
7 łyżeczek
sól
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z makiem

CIASTO: Do mąki wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli, wlać siedem łyżeczek wody i wszystkie składniki wymieszać razem. Składniki wyrobić na ciasto. Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraciki. Ciasto pozostawić do czasu, aż uschnie. Przeschnięte łazanki ugotować w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.

MASA: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły. Mak również zalać gorącą wodą i odstawić. Mak dokładnie odcedzić, a w następnej kolejności zmielić, najlepiej przepuścić dwa razy przez maszynkę. Zmielony mak utrzeć razem z cukrem wanilinowym oraz zwykłym cukrem. Cytrynę dobrze sparzyć, a później zetrzeć z niej skórkę. Do maku dodać odcedzone rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Ugotowane już łazanki dobrze wymieszać z masą makową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak