Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo. Wodę, w której gotują się jajka lekko posolić, żeby lepiej ściągały się skorupki. Po ugotowaniu jajka obrać i przemyć pod bieżącą wodą, aby nie została na jajku żadna skorupka. Ugotowane jajka pokroić na ćwiartki. Boczek praz kiełbasę oczyścić, a następnie ugotować w wodzie. Do gotującego się boczku oraz kiełbasy dodać zakiszony żurek i całość dobrze wymieszać. Po chwili dodać do zupy słoiczek chrzanu i również wymieszać. Kiełbasę oraz boczek po czasie wyciągnąć z gotującej się wody i pokroić boczek w niedużą kostkę, a białą kiełbasę pokroić na plasterki. Pokrojony boczek oraz kiełbasę białą ponownie wrzucić do zupy. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprz, solą, liściem laurowym. Ząbki czosnku obrać i dodać do gotującej się zupy. Na koniec zupę zagęścić śmietaną. Zupę podawać z ugotowanymi jajkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !