Przepis i sposób przygotowania na: kopytka z sosem pieczarkowym
Dodajemy mąkę , jajka.
Wszystkie skladniki dokladnie ze sobą mieszamy, by uzyskac jednolita konsystencję
Nastawiamy wode w garnku,. ciasto dzielimy na kilka czesci i każda z nich formujemy wałeczki o średnicy około 1.5 cm, turlając je oburącz i często podsypując mąką. ostatni wałeczek kroimy skosnie na kopytka
Ostatni wałeczek kroimy skosnie na kopytka. tak postepujemy z każdym tzw. wałeczkiem.
Do wrzacej wody i osolonej wrzucamy partiami kopytka. zwiększamy płomień i mieszamy kopytka drewnianą łyżką, w ten sposób,że prowadzimy ją przy ściance garnka. Jak tylko woda znowu zawrze, przerywamy mieszanie i zmniejszamy gaz. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną. Kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyki.
Sos:
Cebulke obieramy, oddzielamy 3/4 sztuki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Po około 5 minutach ( takby była złota dodajemy obrane i pokrojone wg. uznania w ksotke, plasterki pieczarki i solimy podduszmay około 10-14 minut by były miękkie. Nastepnie dodajemy wodę, kostkę oraz do smaku dodajemy pieprz. Na koniec do smietany dodajemy mąke i mieszamy by niy było tzw. grudek i dodajemy i mieszmay by nie powstaly grudki. Gotujemy około 10 minut.
Porcje kopytek posmażamy na oleju do smażenia, nastepnie wykladamy na talerz, polewamy wg. uznania sosem pieczarkowym