Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Udka z kurczaka w warzywnym sosie

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka
4 szt
cebula
1 szt
marchewka
2 szt
seler
1/2 szt
pietruszka
1 szt
woda
1 szkl
chleb razowy
1 kromka
powidła śliwkowe
1 łyżka
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
imbir
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku
sok z cytryny
1 łyżeczka
otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka
oliwa
2-3 łyżki
bulion
1 szt
wino czerwone wytrawne
1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka w warzywnym sosie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso, przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać utarte na tarce o dużych otworach warzywa, posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie przełożyć do rondla z mięsem, wlać szklankę wody, dodać bulionetkę, szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec wlać wino, dodać utarty chleb i powidła. Mięso wyjąć na talerz a warzywa z sosem zmiksować, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 07.12.2011 14:36
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak