Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe sakiewki z fetą i ognistym kurczakiem
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę. Posypać chili pieprzem cayenne, pieprzem białym, papryką ostrą, tymiankiem i solą. Wymieszać z oliwą z oliwek i przełożyć na patelnię. Smażyć do miękkości mięsa. Ostudzić. Kawałki kurczaka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Ciasto drożdżowe ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 6 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć po porcji farszu mięsnego i po małej kostce sera feta. Rogi każdego kwadratu zlepić, formułując sakiewkę. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jakiem i posypać sezamem. Pozostawić 20 minut, aby podrosły.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.