Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z pikantnym farszem drobiowym
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka i podpiec z każdej strony na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Mięso ostudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z czosnkiem, cebulą i pieczonymi pomidorami. Dodać jajo, wyrobić masę. Przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i chili pieprzem cayenne.
Ciasto drożdżowe ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 6 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć po porcji przygotowanego farszu. Każdy kwadrat złożyć na połowę, zlepić brzegi ciasta i uformować zgrabny rulon. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jakiem. Pozostawić 20 minut, aby podrosły.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.