Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku i dodać pozostałe składniki: jajo, żółtka, kefir, pokruszone drożdże, 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptę cukru. Wyrobić gładkie ciasto, łącząc na samym końcu z roztopionym i przestudzonym masłem. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka i podpiec z każdej strony na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Mięso ostudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z czosnkiem, cebulą i pieczonymi pomidorami. Dodać jajo, wyrobić masę. Przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i chili pieprzem cayenne.

Ciasto drożdżowe ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 6 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć po porcji przygotowanego farszu. Każdy kwadrat złożyć na połowę, zlepić brzegi ciasta i uformować zgrabny rulon. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jakiem. Pozostawić 20 minut, aby podrosły.

Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    paszteciki mogłabym jeść codziennie:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Lubię paszteciki z mięsem
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Dołączam się do wielbicieli pasztecików:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    Super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Smakowicie wyglądają :)
  • 0
    th-2
    Opublikowano

    atort111

    fajne paszteciki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !