Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, delikatnie rozciągnąć i wykrawać szklanką kulki. Ułożyć je na stolnicy, przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Do szerokiego garnka nalać wody (do połowy wysokości ), obwiązać go gazą i zagotować wodę. Gdy już będzie wrzała, poukładać luźno kluski, przykryć drugim garnkiem o podobnej średnicy i gotować na średnim ogniu ok. 7-9 minut.
Przed zdjęciem proponuję sprawdzić drewnianym patyczkiem czy są już dobre.
Pysznie smakują zarówno na słodko: z owocami, dżemem lub słodką śmietaną , jak i na słono, np. jako dodatek do mięs.
SMACZNEGO :)