Sposób przygotowania

Do mąki dodajemy cukier puder oraz troszkę soli i mieszamy razem. Później dodajemy jajka oraz masło. Wszystkie te składniki mieszamy razem i wyrabiamy na ciasto. Ciasto odkładamy na minimum godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na dwie części - jedną większą, a drugą mniejszą. Większą część rozwałkować i obłożyć ciastem dno praz boki brytfanki obłożonej papierem do pieczenia. Owoce - jabłka i morele dobrze myjemy i kroimy w kostkę. Owoce posypujemy cynamonem , cukier wanilinowy, cukier zwykły oraz rodzynki. Składniki te dobrze mieszamy i dajemy na ciasto, które już daliśmy do brytfanki. Drugą cześć ciasta tniemy na paski i układamy na owocach w kratę. Placek pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !