Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczona ligawa

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ligawa wołowa
1,2 kg
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
cukier
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
10 liści
Sklep Prymat
olej
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona ligawa

Mięso opłucz i osusz a potem natrzyj solą , pieprzem , cukrem , cynamonem i gałką . Ja najłatwiej robię tak że wszystkie przyprawy wysypuję na talerzy mieszam ręką i dopiero nacieram każde mięso. Obkładamy liśćmi i umieszczamy mięso w kamiennym naczyniu przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia mięso wkładamy do formy żaroodpornej , usuwamy liście a mięso polewamy olejem i wstawiamy do gorącego piekarnika 220 st na 10 minut , potem pieczemy 75 minut w temp. 180 st W trakcie skrapiaj gorącą wodą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 30.08.2012 11:43
musze zrobić
babcia
babcia 30.08.2012 11:43
musze zrobić
Margo1 29.11.2011 11:47
Z tego wywaru możemy nawet zrobić sos : Wywar przecedż , zagotuj, zagęść łyżką mąki rozprowadzoną w 1\\2 szklanki wody i sos ponownie zagotuj mieszając . Gdyby smak nam jeszcze nie odpowiadał to możemy doprawić po swojemu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak