Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na piersiach z kaczki
podwójna pierś z dorodnego kaczora (z kością),
kasza jęczmienna (dałam średnią) - 2/3 szklanki,
cebula - 2 nieduże,
marchew - 2,
korzeń pietruszki,
korzeń selera - wielkości marchewki,
seler naciowy - 3 średniej grubości łodygi,
ziemniaki - 2 duże,
natka pietruszki - pęczek,
liść laurowy - 2,
ziele angielskie - kilka ziarenek,
kostka bulionowa - grzybowa,
czosnek - 2 ząbki,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć, można podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do dużego, 3-litrowego garnka, zalać zimną wodą i dodać ok 3 łyżeczki soli. Zagotować, zebrać szum. Gotować przez ok godzinę (kupną kaczkę krócej). Następnie dodać pokrojone drobno: cebulę, marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zagotować. Dodać dobrze przepłukaną kaszę, pokrojone łodygi selera, kostkę grzybową oraz pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodać rozdrobniony czosnek i posiekaną natkę. Doprawić do smaku. Podawać z mięsem z kaczki.