Przepis i sposób przygotowania na: Pure ziemniaczano-dyniowe z czosnkiem
ziemniaki (obrane) - 1 kg,
miąższ dyni - 500g,
czosnek - 4-6 ząbków,
masło - 2 łyżki,
sól,
pieprz,
kolendra mielona,
śmietana kwaśna lub jogurt - 3-4 łyżki,
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, pokroić na większe kawałki zalać zimną wodą i posolić. Gotować na niedużym ogniu przez 10 minut. Dodać pokrojony miąższ dyni. Gotować przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Odcedzić i zmiksować lub dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jogurt/śmietanę, zmiażdżony czosnek, masło, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco solo na kolację lub jako dodatek do dań głównych, w tym mięsnych. Przechowywać w lodówce. Porcja dla 3-4 osób.