Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej
Ciasto na pierogi:
mąka pszenna - 2 szklanki,
jajo,
śmietana kwaśna lub jogurt naturalny - 2 łyżki,
woda ciepła - ok 0,5 szklanki (troszkę mniej),
sól - 1/3 łyżeczki,
olej - 3 łyżeczki,
mąka do posypania blatu.
Nadzienie z kapusty:
kapusta biała - 1/3 większej główki,
cebula - 2 nieduże,
olej - łyżka,
kostka bulionowa - dałam drobiową,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobniutko kroimy i smażymy na oleju, studzimy. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajmy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dobrze odcedzamy i studzimy, najlepiej na sicie. Mieszamy cebulę z kapustą i dobrze przyprawiamy, aby smak był wyraźny. Wyrobić ciasto na pierogi z podanych składników: Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, gdzie wrzucić jajo, jogurt, olej, sól. Ucierając ręką stopniowo dodawać ciepłą wodę. Gdybyśmy chlusnęli za dużo, dodać trochę mąki. Wyrabiamy ręką ciasto przez 10-15 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto na bok, aby odpoczęło, przez 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na posypanym mąką blacie. Szklanką wykrawamy kółka. Na środek kółka kładziemy łyżką farsz - tak aby dało się skleić pierożki. Przed nałożeniem farszu, każde kółko z ciasta nieco rozciągam po bokach, aby dały się łatwo skleić. Sklejamy pierożki, można przycisnąć brzegi widelcem. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Bardzo ostrożnie mieszamy, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy przez ok 4-5 minut po wypłynięciu.