Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią
Rozgrzac piekarnik do 180stC. Pokrojona dynie wymieszac z 2 lyzkami oliwy, rozlozyc na blaszce i piec do miekkosci - tj. okolo 45min, czesto sprawdzajac.
Na oliwie usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy. Wymieszać smażoną cebulę z upieczona dynią. Wylozyc do miski i rozgniesc drewniana lyzka o scianki, do uzyskania mniej-wiecej gladkiej masy.
Ciasto wyjąć z lodówki. Każdą kulę ciasta uformować w wałek o średnicy 4cm (moj byl cienszy, pewnie dlatego mialam wiecej pierozkow, niz zamierzone) i pokroić na równe kopytka. Z każdego ponownie uformować kulkę i rozwałkować na cienki placuszek. Na środku rozłożyć trochę nadzienia, sklejac pierozek.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Pierogi ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec przez okolo 25min, aż się zarumienią. Podawać na ciepło (lub na zimno:))