Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś pieczona z ziołami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 szt
białe wino 1 szklanka
bulion 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
cząbr 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
jałowiec 1/2 łyżeczki
rozmaryn 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona z ziołami

Wymoczoną i osączoną gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w zimne miejsce na 4-5 godzin. Tuszkę przed pieczeniem posmarować masłem, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2 godziny, co jakiś czas polewać sosem wytraconym z pieczenia i skrapiać bulionem i winem. Po upieczeniu posypać rozmarynem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak