Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki inaczej
Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopioną margarynę, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu i mąkę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi posklejać.Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. na złoty kolor.
W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.