Sposób przygotowania

Drożdże zamieszać z 2 łyżkami podgrzanego mleka, dodać szczyptę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, podgrzane mleko i szczyptę soli. Ciasto dobrze ubijać łyżka lub trzepaczka dodając roztopioną margarynę. Na końcu dodać ubite na sztywno białka z jajek wymieszać delikatnie i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Obrać w tym czasie jabłka pokroić w niezbyt cienkie plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !