Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Racuszki z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
25 dkg
jajko
3 sztuki
cukier
2 łyżki
mleko
0,5 szklanki
margaryna
1 łyżka
tłuszcz do smażenia
drożdże świeże
2 dkg
mleko i szczypta cukru do zaczynu
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
jabłka
2 sztuki
cukier puder
cukier waniliowy
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z jabłkami

Drożdże zamieszać z 2 łyżkami podgrzanego mleka, dodać szczyptę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, podgrzane mleko i szczyptę soli. Ciasto dobrze ubijać łyżka lub trzepaczka dodając roztopioną margarynę. Na końcu dodać ubite na sztywno białka z jajek wymieszać delikatnie i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Obrać w tym czasie jabłka pokroić w niezbyt cienkie plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 14.09.2010 15:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak