Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe bułeczki
Pamiętamy o przykryciu miski , w której będą wyrastać .
W dużej misce wsypujemy mąkę ,cukier, sól i jajka.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy strumieniem do miski i wyrabiamy ręką około 20 minut.
Pod koniec dodajemy margarynę i wyrabiamy kolejne 1- 15 minut.
Tak by ciasto odchodziło od ścianek miski i swobodnie odklejało się od ręki.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
W miedzy czasie smarujemy blaszki i obsypujemy je mąką .
2 jajka przeznaczone do smarowania bułek rozmącamy z 3 łyżkami wody.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy ja na obsypana mąką stolnice.
Kształtujemy w wałek i kroimy niewielkie części ciasta.
Kształtujemy w kształt bułek.
Układamy na blaszce.
Odstawiamy znów na 1 godzinkę , przykryte ściereczka .
Po tym czasie smarujemy nasze bułki jajem i posypujemy musli.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190* C i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Doskonałe na śniadanie.