Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pulpecikami
W garnku na ok. 3 litry do wrzątku wrzucić wszystkie warzywa korzeniowe, cebulę w całości lub pokrojone w duże kawałki. Dodać liść laurowy, wszystkie ziarna pieprzu i ziela angielskiego, trochę pieprzu ziołowego i soli, łyżkę masła i gotować do miękkości marchwi (można też dodać 1 kostkę rosołową z wołowiny na początku gotowania wywaru). Warzywa odcedzić (można zostawić marchewkę), dodać drugą łyżkę masła i warzywa suszone, pokrojony w plasterki czosnek, delikatnie gotować. Z mielonego uformować małe kulki o średnicy ok 2 cm i powrzucać w gotujący się wywar (zwiększyć ogień - musi się szybko zagotować, by ściąć szybko mięso). Tak gotujemy ok 10 minut, by kulki się ugotowały i puściły aromat na wywar. Przyprawić imbirem, pieprzem, solą. Wtedy zahartować kwaśną śmietanę wywarem i wlać do wywaru tak by się nie ścięła. Zagotować. Wkroić w zupę pozostałą część zielonej pietruszki. Można zagęścić jeszcze łyżką mąki rozdrobnionej w wodzie.
Zupę też można zabielić śmietaną słodką - wychodzi wtedy trochę mdła - dlatego warto wtedy wkropić ok 2 łyżek soku z cytryny. Mięso także można wymieszać z mielonym z drobiu w proporcji 3:2 (wołowina:drób).