Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem
# 1 łyżka oleju
# 30 dkg szpinaku
# 20 dkg sera bialego
# ząbek czosnku
# sól
# pieprz
# 3-4 lyżki masła
Wykonanie :
Z maki cieplej wody i lyzki oleju zagnieść lyżne ,elastyczne ciasto. Szpinak rozgrzewać powoli w rondelku z łyzeczka masla aż się rozmrozi i woda wyparuje . Następnie przecisnąć ząbek czosnku dodać do szpinaku, do zimnego oczywiście dodać twaróg , posolić , popieprzyc do smaku, wymieszać . Ciasto porcjami rozwałkowywać , wykrawać szklanką kółka , nakladać farsz i i zlepiać zgrabne pierożki. gotować ok 2 min po wypłynięciu na wodę . surowe wrzucać na wrzątek oczywiście. Pozostałe masełko rozgrzać i polać po wierzchu pierożki na talerzu. Bardzo nam smakowaly.