Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe pieczone w sosie
schab b/k - 4 plastry,
ser zółty - 4 prostokątne kawałki,
sól,
pieprz ziołowy,
Marynata:
ocet balsamiczny - łyżka,
miód płynny lub syrop klonowy - łyżka,
tymianek suszony - pół łyżeczki,
oregano suszone - pół łyżeczki,
konfitura z żurawiny - łyżeczka (można pominąć),
musztarda miodowa lub sarepska - 3 łyżki,
oliwa - 3 łyżki,
czosnek granulowany - niepełna łyżeczka,
papryka słodka mielona - łyżeczka,
szczypta imbiru,
szczypta kminku,
szczypta kolendry,
śmietana 18% - 3 łyżki,
natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Schab opłukać i osuszyć. Każdy plaster rozbić z obu stron, posolić i popieprzyć. Wstawić do lodówki na godzinę. Przygotować marynatę z podanych przypraw. Każdy plaster mięsa posmarować marynatą z obu stron, układać w misce jeden plaster na drugim. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Na każdy plaster położyć po pasku żółtego sera i zwinąć w ciasną roladkę. Roladki ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu z pokrywką. Piec w 160-170 stopniach przez godzinę. Podczas pieczenia można polać mięso wytworzonym sosem. Tuż przed zakończeniem pieczenia, do powstałego sosu dodać śmietanę, wymieszać i wstawić na 10 minut do piekarnika. Przed podaniem dodać natkę pietruszki. Można doprawić do smaku odrobiną cukru i soku z cytryny. Serwować z ziemniakami.