Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach
żeberka wieprzowe - 200g(lub więcej),
kapusta - średnia główka,
ziemniaki - 4,
cebula,
marchew,
czosnek - 3 ząbki,
por - nieduży,
jabłko - 2,
przyprawa uniwersalna,
kostka rosołowa warzywna,
liść laurowy,
kolendra mielona,
pieprz,
sól
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować przez 10 minut. Dodać kostkę rosołową i łyżeczkę wody. Odrzucić zewnętrzne liście kapusty. Główkę kapusty przeciąć na pół, usunąć głąb, resztę poszatkować. Pozostałe warzywa obrać i drobno pokroić. Do gotującej się wody dodać kapustę. Uzupełnić wodą. Dodać cebulę, liść laurowy i sól. Gotować przez 10 minut, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki,pieprz i łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone drobno jabłko, pokrojonego w prążki pora i posiekany czosnek. Gotować przez 5 minut, ostatecznie przyprawić do smaku.