Przepis i sposób przygotowania na: Placki z wątróbki drobiowej
wątróbka drobiowa - 750g,
cebula - 2,
mąka pszenna - 5 łyżek,
otręby pszenne - 7 łyżek,
jaja - 2,
śmietana 30% - 2 czubate łyżki,
majeranek - łyżka,
papryka słodka mielona - łyżeczka,
pieprz,
przyprawa uniwersalna - łyżka,
sól - łyżeczka,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę i cebulę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy przy pomocy rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Przelewamy do dużej miski, dodajemy jaja, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Powstałą masę pozostawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wlewamy masę. Smażymy krótko z obu stron. Placki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Podawajemy z surówką z pomidorów lub z sosem czosnkowym.