Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalafiora z papryką i serem
kalafior - bardzo duży,
papryka czerwona - 1/2 sztuki,
papryka zielona - 1/2 sztuki,
papryka żółta - 1/2 sztuki,
cebula,
jaja - 2,
otręby pszenne - 3 łyżki,
ser zółty wędzony - 100g,
pieprz,
przyprawa uniwersalna,
śmietana 18% - 2 łyżki,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia,
kolendra mielona,
papryka czerwona mielona,
oregano,
natka pietruszki,
czosnek - ząbek.
PRZYGOTOWANIE:
Usunąć liście i łodygę z kalafiora. Warzywo umyć, posolić, włożyć do dużego garnka, zalanego do połowy wodą i ugotować do miękkości. Dobrze osaczyć z wody i ostudzić. Kalafior rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera. W czasie, kiedy gotujemy kalafiora, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Kalafior łączymy z przestudzoną usmażoną papryką z cebulą, dodajemy starty na drobnych oczkach ser. Dodajemy 2 jaja, otręby, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę, czosnek i przyprawy. Próbujemy i przyprawiamy do smaku. Lepimy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Gdyby masa nie kleiła się zbyt dobrze, dodajemy nieco bułki tartej lub otrąb. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu.