Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mój sposób na polędwiczkę z sarny

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew
6 małych
cukinia
20 dag cienkiej
ocet balsamiczny
2 łyżki
miód
2 łyżki
musztarda dijon
2 łyżeczki
oliwa
4-5 łyżek
ziele angielskie
5 ziaren
Sklep Prymat
olej do smażenia
czekolada solona w proszku
1 łyżeczka
mleko
50 ml
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
0.5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
2 średnie
Sklep Prymat
polędwica
30 z sarny
ketchup
1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mój sposób na polędwiczkę z sarny

Kroki postępowania

1
Jałowiec lekko rozgniatamy, dodajemy chilli, musztardę, ocet balsamiczny, oliwę ketchup oraz miód, dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielsie oraz liście laurowe, mieszamy.
Krok 1 - Mój sposób na polędwiczkę z sarny foto
2
Polędwiczkę (najlepiej z młodej sarny), kroimy w około 1-1,5 cm plastry, zalewamy marynatą, odstawiamy na co najmniej 12 godziny (w tym czasie kilka razy dokładnie mieszamy) w chłodne miejsce.
Krok 2 - Mój sposób na polędwiczkę z sarny foto
3
Zamarynowaną polędwiczkę smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie z obu stron rumiana, podlewamy odrobiną wody, zmniejszamy ogień i dusimy około 40-50 minut.
Krok 3 - Mój sposób na polędwiczkę z sarny foto
4
Dodajemy małe marchewki, posypujemy sproszkowaną czekoladą z solą morską, dusimy kolejne 5 minut.
Krok 4 - Mój sposób na polędwiczkę z sarny foto
5
Cukinię pozbawiamy miękkiego miąższu, kroimy w niewielkie talarki, dodajemy do mięsa, dolewamy mleko i dusimy do miękkości warzyw.
Krok 5 - Mój sposób na polędwiczkę z sarny foto
6
Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Krok 6 - Mój sposób na polędwiczkę z sarny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 19.11.2012 19:54
jeśli już ktoś będzie miał to szczęście i zdobędzie polędwicę z sarny warto aby poznał ten przepis. Dzięki temu powie, że mięso wykorzystał w 100%
Jarlin 28.10.2011 17:58
mniam
Beatris 28.10.2011 11:28
Jestem ciekawa smaku. Jeszcze nigdy nie jadłam dziczyzny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak