Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami

4.9
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
1/2 kg
kapusta kiszona
1 kg
cebula
3 szt
grzyby
12 szt
śliwki suszone
12 szt
boczek wędzony
30 dkg
kiełbasa podwawelska
30 dkg
pieczeń wieprzowa
30 dkg
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
przecier pomidorowy
1 łyżka
woda
2 szkalnki
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami

Kapustę białą zszatkować i sparzyć gorącą wodą. Kapustę kiszoną opłukać, obie kapusty odcisnąć i wrzucić do garnka, zalać 2 szklanki wody, poddusić. Grzyby i śliwki – w oddzielnych naczyniach namoczyć kilka godzin wcześniej lub nawet dzień wcześniej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczeń i boczek pokroić na kawałki i podsmażyć. Potem grzyby razem z wodą wrzucić do kapusty, śliwki odsączone, mięso i cebulę, dodać przyprawy i dusić do miękkości. W miarę ;potrzeby dolać wody. Najlepiej gdy bigos kilak dni podgrzewamy i najlepszy jest na drugi trzeci dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka 14.12.2023 10:18
A co z przecierem mam zrobić tego już nie napisaliście
elzbietar64 30.03.2012 21:04
na święta pyszny
Agnieszka_B 28.10.2011 22:53
A ja bym chciała żeby mi ktoś taki bigos przyrządził:)
Bartolomeo 24.10.2011 09:25
czekam na zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak