Przepis i sposób przygotowania na: Roladki rybne z pieczarkami
filety z czarniaka (lub innej ryby morskiej) - 6 sztuk,
masło - 2-3 łyżki,
pieczarki - 500g,
cebula,
ser zółty - 125g,
olej,
sok z połowy cytryny,
przyprawa uniwersalna,
sól,
pieprz kolorowy świeżo zmielony,
kolendra mielona,
śmietana 18% - 250ml,
czosnek - 2 ząbki.
PRZYGOTOWANIE:
Rozmrożone filety rybne skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą uniwersalną. Na każdym filecie rozsmarować cienko masło. Pieczarki oraz cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, a gdy zacznie się szklić, dodać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem, smażyć do odparowania pieczarek. Odsączyć. Na każdy filet nałożyć po 3 łyżki farszu i lekko zwinąć. Ułożyć obok siebie w niedużym, żaroodpornym naczyniu. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą kolendry oraz startym na małych oczkach żółtym serem. Garść sera pozostawić do posypania roladek. Roladki polać sosem śmietanowym i posypać świeżo zmielonym pieprzem i posypać żółtym serem. Piec przez 30-35 minut w 160-170 stopniach.