Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

pieczona szynka z sosem grzybowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło
3 łyżki
gałka muszkatołowa
1/4 łyżeczki
mąka
3 łyżki
mleko ciepłe
2 szklanki
szynka gotowana
8 plastrów
żółtko jajek
2 szt
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
boczniaki
1 szklanka
pieczarki
1 szklanka
cebula
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczona szynka z sosem grzybowym

Na rozgrzanym maśle smażymy na średnim ogniu cebulę i dusimy pod przykryciem około 3 minuty,dodajemy oczyszczone pokrojone w plasterki dwa rodzaje grzybów gałkę i dobrze przyprawiamy przykrywamy i dusimy jeszcze 3 minuty.Dodajemy mąkę i dobrze ją rozprowadzamy smażymy 2 minuty bez przykrycia na małym ogniu.Wlewamy mleko dokładnie mieszamy i ponownie doprawiam do smaku i gotujemy jeszcze osiem minut.Plastry szynki o grubości pół centymetra zwijamy i wkładamy do formy do pieczenia.Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka.Szynkę polewamy sosem i pieczemy przez 6 minut w piekarniku w 180 stopniach.Podajemy z sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 22.10.2011 09:29
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak