Sposób przygotowania

Ryż gotujemy. Gotowy przelewamy zimną wodą i pozostawiamy w druszlaku by obciekł. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach a następnie polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Formę smarujemy lub obkładamy papierem i wkładamy na dno ryż i tak na zmianę z jabłkami. Na górze jednak musi być ryż. Górną warstwę posypujemy dość obficie cynamonem oraz cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Gotowe wkładamy do piekarnika i czekamy aż się ryż zarumieni ok 20 min. Gotowe podajemy ze śmietaną i cukrem. ( chyba że jabłka są słodkie to dajemy mniej cukru - ale to rzecz gustu i smaku ).

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    Już dawno nie jadłam, narobiłaś mi ochoty
  • 4
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Też robię taki ryż z jabłkami :) Pychotka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    marchewka

    zapieczonego nigdy nie jadłam, ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    ale smakowite :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    mniam, aż czuję aromat
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ach przypomniałaś mi o tym pysznym daniu:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !