Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kalafior z boczkiem zapiekany

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior
1 duży
boczek
30 dag
ser żółty
15 dag
cebula
2 duże
pomidory krojone z puszki
3 puszki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
cukier
3 łyżeczki
tłuszcz do smażenia
2 łyżki
ziele angielskie
4 szt
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior z boczkiem zapiekany

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzamy. Cebulę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z pokrojonym w paski boczkiem, dodajemy pomidory, dusimy 3-4 minuty z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i kucharkiem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 140-150 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 22.10.2011 10:50
ciekawe
Ewa95 22.10.2011 10:49
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak