Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe uszka do barszczyku
# 3 szklanki mąki
# 20 dkg margaryny
# 4 dkg drożdzy
# 1 łyżka cukru
# 1 łyżeczka soli
#2 jajka
# 3 łyżki gęstej kwaśnej smietany
# kminek
# żółtko do smarowania ciasta
Na farsz :
# 1/2 kg kiszonej kapusty
# garstka suszonych grzybków
# sól, pieprz
# cebula
# 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Przesiać makę , drożdze rozetrzeć w łyżce ciepłej wody i wlać do dołeczka zrobionego w misce z mąką. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyruszania się drożdzy.Po tym czasie dodać do mąki rozdrobnioną margarynę , wbić jajka , dodać śmietanęi, sól i wyrobić rękami na gładkie ciasto. Grzybki namoczyć , potem ugotować i pokroić na drobno.Kapustę wypłukać i ugotować do miękka dodając do gotowania wywar z grzybków Odcisnąć dość dobrze i posiekać.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju leciutko rumieniąc. Dodać do kapusty grzybki i cebulkę , wymieszać dokładnie i dobrze dosmaczyć solą i pieprzem. Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy , kroić w kwadraty i nadziewaćfarszem . Zlepiać zgrabne uszka. Można też farsz układać na wąski długi prostokąt , wzdłuż nałożyć farsz , zrolować i pociąć w kształtne romby . poukładać na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać kminkiem . piec na złoty kolor w srednio goracym piecu około 25 minut.