Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowo-łososiowa
Na maśle podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, sól i pieprz i dusimy chwile na wolnym ogniu, odstawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy.
Do piany porcjami dodajemy szpinak i mąkę i bardzo delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy płaski placek.
Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Przestygnięty placek smarujemy równomierną warstwą serka (ja dałam serek "Twój Smak") wymieszanego z koperkiem a następnie układamy plastry łososia.
Zwijamy roladę jak najściślej, owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroimy w plastry.