Przepis i sposób przygotowania na: Gulaszowy kapuśniak
* 1/4 średniej wielkości kapusty
* 9 małych ziemniaków
* 1 duża cebula
* 1 laska kiełbasy np. śląskiej
* 10-15 dag mięsa np.karkówki
* mały kawałek wędzonki
* 1 szklanka bulionu grzybowego z suszonymi grzybami
* 1 kostka mięsna
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
* 1/2 łyżeczki rozmarynu
* 1 płaska łyżka suszonego majeranku
* 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
* pieprz czarny i sól do smaku
* 2 listki laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego
Mięso opłukać,pokroić w kostkę.Podobnie kiełbaskę,wędzonkę i cebulę. Wstawić wodę ok.1,5 l z wywarem grzybowym i grzybami -wcześniej ugotowanymi. Mięso smażyć na małej ilości oleju z obu stron,dołożyć kiełbasę z wędzonką a na koniec cebulę.Zawartość patelni włożyć do garnka. Kapustę poszatkować i wrzucić do zupy wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim.Wsypać majeranek,rozmaryn i obie papryki .Wrzucić kostkę mięsną,opieprzyć i posolić lub dodać Przyprawę do potraw Kucharek .Gdy kapusta i mięso będą prawie miękkie dodać pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki.Gotować do miękkości, po czym dołożyć koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem gotować.Nie ma potrzeby zagęszczania zupy bo i tak jest gęsta.