Sposób przygotowania

Szynkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa a masło ucieramy na puszystą masę następnie dodajemy ucierając śmietankę i koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy na 10 min do napęcznienia,następnie podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy w chłodne miejsce.Letnią już żelatynę mieszamy z rosołem wołowym i przyprawiamy solą i pieprzem.Sześć łyżek wlewamy do szynki i dokładnie mieszamy na gładką masę.Do wysmarowanej olejem wąskiej podłużnej formy wlewamy tyle żelującego płynu by dno formy zostało przykryte i zostawiamy w chłodnym miejscu by galareta zastygła.Po zastygnięciu dekorujemy ją połówkami oliwek i gałązkami natki pietruszki i ostrożnie wlewamy resztę płynu.Masę szynkową formujemy do kształtu blachy wykładamy na zastygłą galaretę wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy formę w chłodnym miejscu.Mus z szynki wykładamy z formy na podłużny półmisek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !